הידרופוניקה – איזה צמחים אפשר לגדל בשיטה זו?

 

אנשים שואלים לעתים קרובות, מה ניתן לגדל בהידרופוניקה?

התשובה היא פשוטה למדי: אפשר יכול לגדל מגוון רחב של פרחים, ירקות ועשבי תיבול למעט פטריות שאינן נכללות בקטגוריות הנ”ל.

להלן רשימה של צמחים רבים הגדלים גם במערכות הידרופוניות, יחד עם מידע נוסף:

 

הידרופוניקה – גידול פרחים

גידול פרחים עובד מעולה בגינון הידרופוני גם בגידול ביתי וגם בקנה מידה תעשייתי וניתן לגדל בכל ימות שנה. רוב הפרחים יצמחו מצוין בגן הידרופוני וכאשר השתילים גדולים מספיק, ניתן לחתוך ייחורים או לשתול לפי הצורך.

 

הידרופוניקה – עשבי תיבול

צמחי מרפא רבים יצמחו היטב בשיטות הידרופוניות. יש כמה מהם שיעשו זאת טוב יותר מאחרים להלן כמה מהם: אניס, בזיליקום, נפית, קמומיל, תמכה, עירית, כוסברה, אחישבת, שמיר, שומר, לבנדר, מיורן, נענע, אורגנו, פטרוזיליה, רוזמרין, מרווה, טרגון ותימין.

אניס
האניס הוא צמח בעל הנצה שנתית שגדל עד לגובה של כ 80 ס”מ, עליו דקים ומשוננים ופרחיו קטנים מאוד לבנבנים הצומחים באשכולות שטוחים, גם לעליו וגם לפרחיו יש טעם של שוש (ליקריצ’) מתוק. הוא צומח במהירות מזרע וצריך להישתל רק כאשר אנו בטוחים כי אין סכנה לירידה קיצונית בטמפ’. ניתן לחתוך את העלים הירוקים בכל פעם שהצמחים גדולים מספיק וזרעים ניתן לקטוף חודש לאחר פריחת הפרחים. בעלי האניס ניתן להשתמש בסלטים וכקישוט. טעם הזרעים הוא ממתקי ומתאים לעוגות ועוגיות.
בזיליקום (ריחן)
בסביבה מוגנת, בזיליקום יכול לגדול בהידרופוניקה באופן מושלם בכל ימות השנה. ברגע שהצמח מגיע לבגרותו, ניתן לקצור אותו על בסיס שבועי. הוא מגיב טוב מאוד לגידול הידרופוני.
נפית
הנפית צומח מצויין במערכות הידרו בשמש מלאה או צל חלקי. זה הוא צמח רב שנתי ממשפחת המנטה שגדל לגובה מטר לערך. הוא מופץ בקלות על ידי זרעים, ייחורים או חלוקת יריעות שורש. הצמח מפיק את זרעיו מאוחר בסתיו או בתחילת האביב.

ניתן לזרוע בקוביות השרשה את הזרעים 12 עד 15 שבועות לפני קטיף.

איך בוחרים דשן טוב לגידול הידרופוני?
קמומיל
הקמומיל גדל היטב בגידול הידרו ללא מצע אדמה. הוא משמש לחליטת תה קמומיל ובעל מספר תכונות מרפא. קמומיל אשר גדל בחוץ מעדיף שמש מלאה אך יגדל היטב גם בקצת צל.

הצמח יגיע לשלב קטיף בתוך 4 עד 6 שבועות.
צ’רביל
צ’רביל הוא צמח הגדל באור עדין וטמפרטורה קרירה. בטמפרטורות מעל 24-27 מעלות צלסיוס, הצמח יגדל לאט וינעל מלפרוח בגיל צעיר. טמפרטרת שורשים קרירה היא חיונית כדי להבטיח צמיחה טובה. אלא אם גדל בצל ונעשה שימוש בקירור מיוחד מפני השמש, צ’רביל הוא צמח שקשה לגדל בקיץ.

הזמן לגידול עד לקציר הוא 4 שבועות. זהו יבול החורף המושלם, גדל באופן הטוב ביותר תחת אורות עם גוון ספקטרום קריר.
שבת ריחני- שמיר
זהו קרוב משפחה של הבצל, הוא דורש מעט מאוד מקום לגידול

השמיר נחשב לצמח סתגלתן אשר יגדל בסוגים שונים של אקלים באופן מצוין.

פרחי השמיר לבנים-צהבהבים, בתפרחות קטנות, אורכם של זרעי השמיר הם ישרים או מעוקלים במקצת, עם קווים לאורכם.

זהו צמח בריא מאוד שמשמש כירק תיבול מצוין לסלט, לארוחות ואפילו בחליטה.
כוסברה
הכוסברה הינה קרובת משפחה של הפטרוזיליה לידיעתכם והיא צמח הידרופוני מוצלח מאוד.

הוא סובל תנאי חומציות (pH) שונים ותנאי תאורה נמוכים. הוא דורש תחזוקה מועטת ומגיע לשלב הקציר בתוך שישה שבועות מרגע הנביטה. הכוסברה חייבת להיגזם באופן קבוע או שהיא תעבור לשלב ייצור הזרעים.
שומר פשוט
הוא תוספת טעימה לגן עשבי תיבול הידרופוניים והוא מיצר צמיחה חדשה כאשר הוא נקצר.

החלפת הצמחים שנקצרו בשתילים חדשים בכל שלושה עד ארבעה שבועות יבטיחו אספקה קבועה של שומר.

השומר מייצר גבעולים רבים של צמיחה שופעת ובכך מאפשר מספר רב של ייחורים מצמח בודד.

השומר הוא רב שנתי (אך בדרך כלל גדל כמו שנתי) שגדל ל 3 עד 4 מטר.

העלים מחולקים למקטעים דקים כמו חוטים צבעו ירוק בהיר והוא מזכיר שמיר במראה.

הוא גדל בקלות מהזרע שנזרע באביב וגדל הכי טוב בשמש מלאה.
לבנדר
שם נפוץ לסוג של עשבי תיבול או שיחים ריחניים, כי הוא גדל כצמח נוי בגן בשל ריחו המתוק,

כאשר יבש פרחיו המיובשים משמשים למילוי שקיקי ריח לארונות בגדים ומצעים.

באופן מסחרי חלקיו הירוקים משמשים להכנת שמן לבנדר, חומץ ריחני ומי לבנדר.

 
אורגנו (אזובית)
צמח רב שנתי המגודל בדרך כלל בשל עלוותו הריחנית ומשמש להוספת טעם במרינדה בשרית.

האזובית משגשגת בשמש מלאה, הזרע הוא קטן מאוד וקשה לאיתור. היא נזרעת בעיקר בחממות והשתילים לאחר ההנבטה נשתלים בחוץ אחרי שאין סכנה של ירידות קיצוניות בטמפרטורה.

לאזובית לוקח 6 שבועות להגיע מנבט לקציר.
מנטה\נענע
למרות שהם גדלים בדרך כלל קרקע, רוב סוגי המנטה הן למעשה צמחי מים או חצי מימיים והם צומחים מעולה במים רדודים ובשולי מקורות מים ונחלים. אחת מדרכיה להגיע למים היא להפיץ גבעולים הצומחים לאורך חלקו העליון של הקרקע או מתחת לפני השטח.

נענע, מנטה ומנטה תפוזית הם שלוש דוגמאות למנטה שגדלות באופן הכי טוב קרוב למים.

מנטה הגדלה במים נוטה להיות בעלת עלווה גדולה, שופעת יותר ממנטה הגדלה בקרקע, ולכן היא אידיאלית בגנים הידרופוני.

סוגי נענע\מנטה הנפוצים בישראל: נענת הכדורים, נענע ריחנית, נענע משובלת, נענת המים.

 
פטרוזיליה
פטרוזיליה, הוא צמח מתאים לגידול הידרופוני. שכן יש לו שורש ארוך, המיכל ההידרופוני צריך להיות בעומק של לפחות לפחות 40 ס”מ לתוצאות הטובות ביותר.
רוזמרין
תת-שיח ירוק עד מגודל בעיקר בשל עליו הריחניים והוא נמצא בשימוש בתיבול קולינרי והשמן המופק ממנו שימש בעבר ברפואה עוד מימי בבל העתיקה.

פרחיו כחולים בהירים קטנים מתחיל לפרוח באפריל או במאי.

עלוות הצמח היא לבנה וצמרית בצדה התחתון וכהה ומבריקה בצידה העליון. שיחי רוזמרין יכולים לגדול לגובה של 2 מטרים ויצמחו במשך שנים.

שיח הרוזמרין זקוק להגנה מפני הקור. הוא מעדיף אדמה בסיסית (לא חומצית).

הוא מעדיף שמש מלאה אך מסוגל לצמוח גם בצל מתון.
מרווה
שם נפוץ לתת-שיח קשוח  הוא גדל בתפוצה נרחבת ומשמש לחבישה, תיבול, רפואה,חליטה ועוד.

בהידרופוניקה, ניתן לגדל אותה מזרעים אך יש להגן עליהם מפני הקור המרווה מעדיפה שמש מלאה. הצמחים לעתים צומחים לגובה העולה על מטר, הם צריכים לגדול רחוקים אחד מהשני.

עלי מרווה שנקטפו לפני הפריחה מיובשים בחדר מאוורר היטב על רשתות או במייבש עשב מסחרי, הרחק מאור שמש ישיר ולאחר מכן מאוחסן במכל אטום לצורך יישון.

 
טרגון (לַעֲנָה)
זהו צמח רב שנתי אשר עליו משמשים לתיבול טעים במיוחד בחומץ.

הטרגון גדל לגובה של עד כמטר ואוהב שמש מתונה, עדיף צל חלקי בחלקים החמים של היום. במהלך הצמיחה טרגון אינו מפיץ ריח חזק אך לאחר קצירת העלים, השמנים מתרכזים ומתחילים לפלוט ריח המזכיר את ריח האניס.

ריח הטרגון ייחודי מאוד ומתקתק.
קורנית (תימין )
צמח ממשפחת המנטה בעל היסטוריה ארוכה של גידול ע”י בני אדם. הוא מוערך בשל ריחו המתוק. יש לו פרחים בעלי מראה לבנדרי קטנים ורודים והוא גדל כצמח התוחם גינות, לקישוט, או כצמח שישמש לתיבול.

קורנית צריכה להישתל בתחילת האביב, זהו צמח מאוד קשוח ויגדל היטב תחת מרבית התנאים האפשריים.

התימין מעדיף שמש מלאה. ודורש דישון מינימאלי כאשר גדל במערכת הידרופוניות.
גרגיר הנחלים
צמח הגודל לגובה נמוך הוא צמח עשבוני רב-שנתי ממשפחת המצליבים. קרוב של משפחת החרדל. הוא גדל בקלות מזרעים, העונה הטבעית שלו היא מאמצע הסתיו עד האביב.

לאחר הפרח שלה מופיעים ניצנים והעלים הופכים בהדרגה לבעלי טעם אכיל.

כמו כן, הוא גדל תחת אקלים מבוקר במערכות הידרו בקלות במערכות הידרו.

ניתן לזרוע בקלילות בקוביות השרשה ולאחר מכן להעביר לעציצים מלאים במצע גידול.

הידרופוניקה – ירקות

ירקות שצומחים היטב בגן הידרופוני כוללים ארטישוק, שעועית, חסה, תרד, כרוב, סלק, אספרגוס, ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים ואפונה.

ירקות שגדלים מתחת לאדמה, כגון בצל, כרישה, גזר, גזר לבן, תפוחי אדמה, בטטות וצנוניות גם יגדלו אף הם אבל, עשויים לדרוש טיפול מיוחד.

גידולים מסוימים שכדאי להימנע מגידול בהידרו: תירס, קישואים, דלעת הקיץ.

באופן כללי ניתן לגדלם בגן הידרופוני, אבל הם לא יעילים באופן ניצול החלל, הם יתפסו את כל חלל הגידול שלך ויעמיסו על המשאבים של המערכות ולכן הם לא ממש מעשיים.

לסיכום, גידול הידרופוניקה יכול לכלול שלל גידולים, כמו ירקות, פרחים, עשבי תיבול, והמון המון סוגים של גידולים שונים ומגוונים. טיפ למגדלי ההידרו: עדיף להישאר עם גידולים שמתאימים יותר למערכות קומפקטיות בכדי לקבל יבולים מקסימאליים. בנוסף, בפוסט הזה יש הסבר איך לבחור דשן לגידול הידרופוני.

למעבר לזרעים אורגניים בחנות

למעבר למערכות גידול הידרופוניות