לימון מוסיף המון, עץ הדר תמיד מותר

 

למרות שהדר הוא עץ סובטרופי, ניתן לגדל פירות הדר ריחניים ומלאי טעם כמעט בכל מקום

מלימון וליים ועד תפוזים ואשכוליות, עצי הדר הם צמחים מהנים ומתגמלים לגידול – אבל דורשים קצת עבודה לפניכם מדריך לגידל עצי הדר בגינה הביתית

קצת על עצי הדר

צמחי הדר הם ילידים באזורים טרופיים וסובטרופיים של דרום אסיה, אוסטרליה ודרום האוקיינוס ​​השקט, אך הובאו לכל קצוות תבל הודות לגידול אנושי

הצמחים העצים הללו נעים בגודלם בין שיחים קטנים לעצים גדולים, והפרי שלהם משתנים באותה מידה בגודל ובצורה – להבנת גודל המגוון אפשר להעיף מבט למעבר הפירות בסופרמרקט המקומי שלך

עצי אשכוליות ותפוז בגודל סטנדרטי יכולים לצמוח לגובה 6-8 מטרים, בעוד שזני הדרים ננסיים רק גדלים לגובה 2-3 מטרים (או קטן יותר, אם נשמרים בעציצים).

גננים באזורים החמים ביותר של ישראל יכולים לגדל הדרים בחוץ כל השנה, בעוד שגננות באקלים קר יותר צריכים לשקול גידול לימונים, תפוזים, ליים ועצי הדר ננסיים אחרים

מיכלים ליהנות גם מפירות הדר טריים. קרא עוד על גידול הדרים במיכלים כאן.

רוב זני ההדרים פוריים מעצמם, כך שבדרך כלל יש צורך בעץ אחד בלבד לייצור פירות

בממוצע, מתן פרי מתחיל כאשר העצים הם בני 3 עד 6 שנים

עם זאת, התזמון המדויק יהיה תלוי בסוג ההדר, הזן, האקלים שלך, בריאות הצמח והטיפול בו, וגורמים נוספים

הפריחה אינה עונתית, אלא מתרחשת במהלך מזג אוויר חם וגשם קבוע.

למעשה, פרחים ופירות עשויים להופיע על הצמח בו זמנית!

שְׁתִילָת עצי הדר  -מתי לשתול עצי הדר?

תחילת האביב היא הזמן הטוב ביותר לשתול עצי הדר בחוץ בחלקים של  צפון הארץ שבהם ניתן לגדל אותם בחוץ

מכיוון שיהיה להם את כל הקיץ להשריש בו לפני שמזג אוויר קריר יותר יגיע

אם כפור מתרחש באזור שלך, מומלץ לעכב את השתילה עד שכפור כבר לא יהווה איום
במרבית איזור גוש דן והשפלה ניתן לשתול עצי הדר בכל עת של השנה
עצי הדר ניתן לשתול בתוך הבית בעציצים או אדניות גדולות בכל עת של השנה

בחירת מקום השתילה  והכנת אדמה ומיקום השתילה של עץ ההדר

חמימות עוזרת לפרי ההדר להתבגר ולהמתיק, ולכן יש לשתול עצי הדר באזור חמים, שטוף שמש ומוגן מרוח – שתילה לאורך הצד הדרומי של בית או מבנה אחר תספק את כל שלושת התכונות. במקרים שבהם המתיקות לא מדאיגה (עם לימונים וליים, למשל), חום נוסף הוא פחות חשוב.
עצי הדר זקוקים לאדמה מנקזת היטב. אם הם יושבים בכמות גדולה מדי של מים, השורשים עלולים להירקב. אם האדמה אינה מנוקזת היטב, שתלו את העצים על תלולית קלה כדי למנוע ריבוי מים.
עצי הדר מעדיפים אדמה מעט חומצית, אז שקול לבדוק את ה-pH של אתר השתילה שלך ולתקן בהתאם.
עצי הדר בגודל סטנדרטי צריכים להיות מרווחים 12 עד 25 רגל זה מזה ועצי הדר ננסיים צריכים להיות מרוחקים 6 עד 10 רגל זה מזה. המרחק המדויק תלוי במגוון. ככל שהפרי גדול יותר, המרחק גדול יותר.

 

איך לשתול עצי הדר

לאחר פתיחת העץ או הוצאתו מהמיכל שלו, בדוק תחילה את כדור השורש. אם השורשים נראים סבוכים או כאילו הם גדלים במעגלים, חוררים בעדינות מעלה ומטה את דפנות כדור השורשים מספר פעמים עם סכין. זה מפרק את השורשים הקשורים ומעודד אותם לצמוח כלפי חוץ.
חפרו בור ברוחב פי 1.5 מרוחב כדור השורש ובעומק כמו כדור השורש גבוה. כמו רוב העצים, יש לשתול עצי הדר מעט מעל לעומק שבו היו במיכל; שתילה עמוקה מדי עלולה לגרום למים להתאסף סביב הגזע, ולהוביל לריקבון ומחלות. שתילה מעט גבוהה יותר מהאדמה שמסביב מבטיחה שהמים יברחו מהגזע.
הערה: אם שותלים זן מושתל של הדרים, ודא שאיחוד השתל הוא 4 עד 6 אינץ’ מעל מפלס האדמה. אם נטועים קרוב מדי לאדמה, עלולים להיווצר שורשים מהאיחוד השתל, ולהביס את כל מטרת ההשתלה!
מניחים את העץ בתוך החור וממלאים באדמה. כאשר החור מלא למחצה, יש לרסס במים כדי ליישב אותו ולשטוף את כיסי האוויר, ולאחר מכן להמשיך למלא באדמה. השקה שוב כדי ליישב את האדמה לאחר מילוי החור.
טיפ: אל תוסיף אדמה מיוחדת או דשן לחור השתילה. עדיף לתת לעץ להתרגל לרמות חומרי הזנה של הקרקע ולעקביות שכבר קיימים באתר השתילה.

 

התחלת עצי הדר מזרע

עצי הדר ניתן להתחיל מזרעים, אבל הם בדרך כלל לא מתרבים נכון, מה שאומר שאולי לא תקבל את אותו פרי איכותי! יתכן גם שעצי הדר הגדלים מזרעים לא יפרחו או יפרי כלל. אף על פי כן, גידול עץ הדר מזרע הוא ניסוי מהנה

כדי להתחיל עצי הדר פנימה מזרעים, הסר את הגרעינים מהפרי הרצוי. השרו את הזרעים למשך הלילה במים ושתלו אותם בעומק של 1/2 אינץ’ באדמת עציצים לחה
מכסים את העציץ בשקית ניילון או לעטוף ונותנים לו לשבת במקום חמים ושטוף שמש במשך כמה שבועות עד שהזרעים מתחילים לצמוח. לאחר מכן, הסר את הפלסטיק אך שמור את העציץ ליד חלון חם ושטוף שמש כאשר השתילים גדלים
גָדֵל
כיצד לטפל בעצי הדר
מספר שבועות לאחר השתילה, ובשנים הראשונות (לפני גיל הפרי), האכילו את העץ בדשן מאוזן (כגון 10-10-10). למד עוד על תיקוני קרקע והכנת אדמה לשתילה.
לעצים החדשים הנושאים פרי, ספקו חומרי הזנה להמשך צמיחת הענפים והעלים, אך גם כדי להחליף חומרים מזינים שאבדו בהיווצרות פרי. דשן “תערובת הדרים” הוא אידיאלי.
בדוק את הוראות היצרן, שאל משתלת גן, או התייעץ עם השלוחה השיתופית המקומית שלך לגבי התדירות וכמה דשן ליישם במהלך כל שנה של גידול העץ.
בגלל השורשים הרדודים של הדרים, חיפויים אינם מומלצים לעצי הדר. אם העצים ממוקמים בערוגת גינה מעובדת שבה נעשה שימוש בחיפוי, שמור על אדמה חשופה של לפחות 12 סנטימטרים בין גזע העץ לבין החיפוי. ניתן להשתמש בקוטלי עשבים טרום-התעוררות (לא לאחר צמיחתם) במשורה סביב עצים בוגרים כדי למנוע נביטה של ​​זרעי עשבים, אך יש להעדיף עישוב ידני. (אם אתה משתמש בקוטלי עשבים, הקפד לעקוב בקפידה אחר הוראות המינון והיישום.)
אין לשתול צמחים כיסוי קרקע סביב בסיס עצי הדר, מכיוון שלעצים יש שורשים רדודים שיתקשו להתחרות על חומרים מזינים.
עצי הדר פורחים באביב ופירות מתחילים להתפתח זמן קצר לאחר מכן.
דילול פירות מיותר עבור עצי הדר, מכיוון שהם בדרך כלל חווים משהו שנקרא “צניחה של יוני”. בסוף האביב או בתחילת הקיץ (מאי או יוני ברוב הארץ), עצי ההדר נושרים באופן טבעי מספר מפירותיהם הבוסרים, מה שמאפשר לעץ למקד את האנרגיה שלו בהבשלת שאר פירותיו

 

זני הדרים מומלצים לגידול ביתי 

אשכוליות – ‘סומק אדום’ (בשר ורוד), ‘מארש ללא חרצנים’ (בשר לבן), ו’כוכב רובי’ (בשר אדום)

לימונים – ‘אאוריקה’ ו’שמש זהב’

ליים- ‘דובים’ ו’רנגפור’

מנדרינות – ‘קלמנטינה’ ו’סצומה’

תפוזים חמוצים – זן סביליה או  ‘Bouquet de Fleurs’

תפוזים מתוקים – ‘ולנסיה’ (ולנסיה), ‘רובי’ (דם) ו’וושינגטון’ (טבור)

מנדרינה  – ‘מינולה’ או ‘אורלנדו’

 

איך לקצור עצי הדר

משך הזמן הנדרש להבשלת הפרי תלוי בסוג ההדר ובזן חלק מהתפוזים יכולים לקחת עד 15 חודשים עד לבגרות מלאה,

בעוד שאחרים צריכים רק 8-12 חודשים פירות הדר לא יבשילו מהעץ, לכן הימנעו מלקטוף אותם מוקדם מדי.
האינדיקטור הטוב ביותר לבשלות הוא הטעם.
קצור את הפירות על ידי חיתוך שלהם עם מזמרה או על ידי משיכת גבעול הפרי מהעץ.

 

כיצד לאחסן פרי הדר

ניתן לאחסן פירות הדר לא פגומים במשך 3 עד 8 שבועות בטמפרטורות מקרר רגילות.

חשיפה ממושכת לטמפרטורות קרות עלולה להפחית את איכות הפרי, לכן שקלו להשאיר את הפרי על העץ ולקטוף רק בעת הצורך.