סוגי כנימות והדרכים להדביר אותם ביעילות על ידי זהוי והתאמה של הדברה אורגנית כימית או ביולוגית

במאמר שלפניכם נתאר כמה מהכנימות הנפוצות יותר ונפוצות פחות שקיימות בישראל וידועות לחקלאים בימינו

הכנימות הנפוצות ביותר בישראל הן כנראה

כנימה קמחית

הכנימות הקמחיות הן ממשפחת החרקים הקמחתיים השייכת לעל-משפחה שנקראת כנימות המגן

בארץ ידועים מינים וסוגים שונים של כנימות במשפחה זו

הן נוהגות להתפתח באזורים בעלי אקלים חם, בעלות גוף רך חסרות כנפיים ולעתים קרובות מופיעות במהירות על חלקי הצמח בצורת צמר לבן על העלים, גבעולים ופירות הצמחים

הכנימה הקמחית הממוגנת יונקת את לשד הצמח ופוגעת ביכולתו לבצע פוטוסינטזה ומגבירה את פגיעותו לפגעים חיצוניים

 

הדברת הכנימה הקמחית הממוגנת:

הדברה אורגנית לכנימה קמחית: מומלץ לרסס שמן נים או שמן הדרים וגם שמן קורנית מסוגלים לדחות ואף לקטול

אלכהל – ניתן לדלל אלכהל 99% לרמה של 50% במים ולהתיז את התמיסה על מצבורי כנימות בצמח

הדברה כימית לכנימות קמחיות: תכשירים מערכתיים המבוססים כלורוניקוטינל כגון קונפידור, קונפידנס, סייפן

שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים פועלים ביעילות גבוהה מאחר וההדברה פועלת כרעל קיבה

 

כנימות עלה ירוקות\שחורות:

כנימת עלה האפרסק \ כנימת אפרסק ירוקה (Myzus persicae):
גידולים עיקריים שנפגעו: אפרסקים, פלפלים, תפוחי אדמה ועגבניות
גידולים משניים מושפעים: תפוחים, ברוקולי, כרוב וחסה.
שיטות הדברה: שיטות אורגניות כוללות פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים לאכילת הכנימות, שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים

וריסוס הצמחים בתערובת של מים וסבון כלים

שיטות כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

שיטות בקרה ביולוגיות כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphidius colemani או מרושתי כנף אחרים המטילים ביצים בגלמי הכנימות וקוטלים אותם

 

כנימת סויה (Aphis glycines):

גידול עיקרי שנפגע: פולי סויה
גידולים משניים מושפעים: אין
שיטות הדברה: שיטות אורגניות כוללות פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים מרושתי כנף וצרעות לאכילת הכנימות

שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים, וריסוס הצמחים בתערובת של מים וסבון כלים

דרכי הדברה כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

הדברה ביולוגית כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphidius ervi

 

כנימת תפוח צמרית \ Wooly apple aphid  שם מדעי (Eriosoma lanigerum):

צמחים עיקריים שנדבקו: תפוחים
גידולים נספחים מושפעים: אגסים
טכניקות הדברה: האורגניות כוללות , שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים, וגיזום ענפים נגועים

שיטות כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

שיטות בקרה ביולוגיות כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphelinus mali או פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים לאכילת הכנימות

 

כנימת הפול \ Black bean aphid שם מדעי (Aphis fabae):

גידולים עיקריים שנפגעו: שעועית ופול
גידולים משניים מושפעים: שעועית ראנר, סלק סוכר ותפוחי אדמה
שיטות הדברה: שיטות אורגניות כוללות הכנסת חיפושיות קריפטולומוס וצרעות לאכילת הכנימות, שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים

וריסוס הצמחים בתערובת של מים וסבון כלים

שיטות כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

שיטות הדברה ביולוגיות כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphidius ervi

 

כנימת הוורד (Macrosiphum rosae):

צמחים שנפגעים בעיקר: ורדים
גידולים נוספים מושפעים: אין
דרכי הדברה: שיטות אורגניות כוללות פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים לאכילת הכנימות, שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים, וריסוס הצמחים בתערובת של מים וסבון כלים

שיטות כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

שיטות הדברה  ביולוגיות כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphelinus rosae

 

כנימת כרוב \ כנימת עלי הכרוב (Brevicoryne brassicae):

גידולים עיקריים שנפגעים: כרוב, כרובית וכרוב ניצנים
צמחים משניים מושפעים: ברוקולי, קייל ולפת
שיטות הדברה: שיטות אורגניות כוללות פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים לאכילת הכנימות, שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים

וריסוס הצמחים בתערובת של מים וסבון כלים שיטות כימיות כוללות שימוש בקוטלי חרקים המכילים אימידקלופריד או פירטרואידים

דרכים להדברה ביולוגיות כוללות שימוש בצרעות טפיליות כגון Aphidius colemani

 

כנימת עלה המלון (Aphis gossypii):

גידולים עיקריים שנפגעו: מלונים, מלפפונים ודלעת
גידולים משניים מושפעים: דלעות, אבטיחים ודלעות.
שיטות הדברה: שיטות אורגניות כוללות פיזור חיפושיות קריפטולומוס ומועילים לאכילת הכנימות, שימוש בסבון קוטל חרקים או שמן נים, וריסוס הצמחים

 

 

למעבר אל תכשירי הדברה לכנימות בצמחים לחצו כאן